Saniter | Bilimsel Platform

Saniter Kurumsal İnternet Sitesi / Saniter Official Website
Geri Git   Saniter | Bilimsel Platform > Saniter Serbest Kürsü / Saniter Free Chair > Sağlık / Health / Gesundheit

Bilgiyi paylaşarak çoğaltalım...
Cevapla
 
Seçenekler / Options Konuyu Değerlendir / Rating Stil
Eski 25-03-2012, 09:46   #1
funda
Saniter Yönetim
 
funda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi / Join Date: Aug 2008
Konum: Istanbul
Mesajlar / Messages: 484
Teşekkürler: 499
192 Mesajıyla 391 Teşekkür Aldı
Standart Allerji, Allerjenler, Gıda Allerjileri Nedir

Bazılarımız genelde zararlı olarak kabul edilmeyen bazı maddelere karşı aşırı hassasiyet gösterebiliriz. Bu maddelere Allerjen maddeler denilmektedir. Bitki, çiçek polenleri normalde insanlar için zararlı değildir. Ancak bazı kişiler polenlere maruz kaldığında nezle gibi durumlar ortaya çıkar.

Allerjiye neden olan maddeler arasında ev tozu, elbise tozu, gözle görülemeyecek kadar küçük böcekler ( akarlar ), polenler, kedi-köpek gibi hayvanların tüyleri, bazı gıdalar, güneş, bazı ilaçlar, küf mantarları, parazitler, bazı kimyasal maddeler, soğuk ya da kirli hava ve bunun gibi birçok etken bulunmaktadır. Bunlar solunum ya da sindirim yoluyla, ciltle temas ve enjeksiyonla vücuda girerler ve allerjik reaksiyona neden olurlar.

Allerji, genetik kaynaklı olmasına rağmen ortaya çıkışında çevresel faktörlerin etkisi çoktur. Ne kadar çok allerjenlere maruz kalınırsa, alerjik hastalıklar o kadar çok ortaya çıkıyor. Küçük yaşlarda yüksek miktarda ev tozuyla karşılaşmanın, daha sonra ev tozuna karşı allerjik olma riskini arttırdığı deneysel çalışmalar ile kesin olarak gösterilmiştir.

Allerjik Gıda Reaksiyonları

Gıdada bulunan ve duyarlı kişilerin bağışıklık sisteminde bir tepki oluşturan proteinlerdir. Gıda allerjenleri, kaşıntı ve kızarıklıktan koma ve ölüme kadar değişkenlik gösteren bir çok reaksiyona sebep olabilir.
Yetişkinkinlerde ortalama % 1-2 ve çocuklarda ise % 5-8 arası kişi, gıda allerjenlerine bir dereceye kadar hassastır.

Avrupa Birliği yönetmeliğine göre (2003/89/EC) gıda üreticileri ürettikleri gıdalarda içerik olarak yönetmelikte belirtilen 12 grup potansiyel allerjik maddeden herhangi birini kullanacaklarsa veya bulaşma ihtimali varsa miktarı ne olursa olsun, alkol dahil tüm gıdalarda, bunu belirtmek zorundadırlar. Türk Gıda Kodeksi Tebliğ No (2006/3) de etikette yer alması zorunlu Allerjen Gıda maddelerinin listesi:

 Gluten içeren tahıllar
 Balık ve ürünleri
 Kabuklu su ürünleri
 Yumurta ve ürünleri
 Yerfıstığı, fındık, fıstık gibi benzerleri ve bunlardan üretilmiş mamuller
 Soya ve soyalı ürünler
 Laktoz içeren süt ve süt ürünleri
 Kereviz
 Süt ve süt ürünleri (laktoz dahil)
 Hardal ve hardallı ürünler
 Susam tohumu
 Kükürtdioksit ve Sülfitler
funda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için tesekkür edenler:
Püren (26-03-2012)
Eski 26-03-2012, 12:24   #2
Püren
Kıdemli Üye
 
Püren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi / Join Date: Nov 2010
Mesajlar / Messages: 107
Teşekkürler: 79
72 Mesajıyla 118 Teşekkür Aldı
Standart

bazı kişilerin kiviye allerji gösterdiklerini duydum..dilde ve kulaklarda şişme ve kaşıntı oluşuyor muş...bu gruplar içerisinde yer almıyor fakat olduğuna dair söyleniler mevcut...söz konusu madde "actinidin" adlı enzim miş
.............................................

Neredeyse bütün yiyecekler, bazı hassas insanlarda ve çok genç çocuklarda alerjik bir reaksiyon üretebilir. Alerjik yanıtları vermesi için en yaygın yiyecekler; portakal, buğday unu, ineklerin sütü, kabuklu deniz hayvanları vb. gibi…

Kivi alerjik tepkilerin ilk raporları, meyve tüketiminin Yeni Zellanda’da en yaygın olduğu 1981 yılında gündeme geldi. Kivi alerjisinin yaygınlığı, diğer yiyeceklere oranla daha az olmasına rağmen alerjik reaksiyonların hassa insanlarda görülme sıklığı daha yüksektir.
Semptomları

Öncelikle, alerjik reaksiyon özellikle genç yaştaki çocuklarda bir anafilaktik yanıt olarak tanımlanır; zor nefes alma, dil ve boğazda sert olmayan bir şişlik şeklinde görülür. Diğer bulgular, dudakların şişmesi ve kaşınmasını kapsar. Kivi’nin yenilmesinden birkaç dakika sonra dilde, bazen de midede acı hissedilir, bazı insanlarda kusma. Burun ve gözlerde de kaşıntı görülebilir. Bulgular genellikle, 30 dakika sonra kaybolur.

Nedeni

Alerjiye, actinidin enzimi neden olur. Actinidin kivi’nin başlıca enzim proteinidir. Hayward çeşidinde actinidin, taze ağırlığın %1‘ine tekabül eder, ve bütün Actinidia türlerinde bulunur.

Tedavisi

Vücudun bağışık sisteminin karşılık vermesi ile 30 dakikanın içinde kaybolacak olmasına rağmen çok genç çocuklarda, doktor kontrolünde anti-histaminler ile tedaviyi gerekli kılabilir.


Kivi Alerjisi Görülen Ülkelere Ait Veriler
Ülke / Alerjik reaksiyon Duyarlılık Referanslar
France, Toulouse
142 food allergic children kiwi fruit 2.8% (Labial food challenge) Rance & Dutau 1997
Germany
136 latex allergic patients kiwi fruit 16% (RAST inhibition) Brehler et al. 1997
Germany
30 patients with birch pollen associated fruit allergy kiwi fruit 77% (EAST) Möller et al. 1997b
Gran Canaria
142 food allergic adults
kiwi fruit 9.9% (Clinical symptoms) Castillo et al. 1996
Japan
171 birchpollen allergic patients kiwi fruit 3.5% (RAST) Yamamoto et al. 1995
Switzerland, Zurich
402 food allergic adults kiwi fruit and apple 1.5% Wüthrich 1993
Turkey, Ankara
61 hospital employees, 40 atopic children kiwi fruit 22 subjects (specific Serum-IgE) Saraclar Y et al. 1998
USA
33 latex allergic patients with associated food allergy kiwi fruit 17% (Skin Prick Test) Beezhold et al. 1996

Konu Püren tarafından (26-03-2012 Saat 12:31 ) değiştirilmiştir.
Püren isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için tesekkür edenler:
alligator (26-03-2012), funda (26-03-2012)
Cevapla

Etiketler / Tags
allerjenler, allerji, allerjileri, gıda, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler / Options
Stil Konuyu değerlendir / Rating
Konuyu değerlendir / Rating :

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB Kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Geçiş


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 15:02.


Bu sitede vBulletin® Versiyon 3.8.6 Kullanılmaktadır.
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
saniter.com.tr | Her Hakkı Saklıdır. 2008-2012
Sitemap
1, 2, 5, 6, 7, 11, 12, 14, 16, 18, 19, 24, 25, 27, 30, 28, 29, 42, 31, 32, 33, 34, 36, 35, 37, 38, 39, 40, 41, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 61, 97, 67, 68, 69, 79, 72, 103, 75, 77, 78, 80, 81, 104, 84, 102, 87, 86, 88, 92, 105,