Saniter | Bilimsel Platform

Saniter Kurumsal İnternet Sitesi / Saniter Official Website
Geri Git   Saniter | Bilimsel Platform > Saniter Serbest Kürsü / Saniter Free Chair > Gıda | Gıda Güvenliği / Food Safety > Gıda Zehirlenmeleri ve Riskler / Food Poisoning and Risks

Bilgiyi paylaşarak çoğaltalım...
Cevapla
 
Seçenekler / Options Konuyu Değerlendir / Rating Stil
Eski 09-10-2008, 22:20   #1
funda
Saniter Yönetim
 
funda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi / Join Date: Aug 2008
Konum: Istanbul
Mesajlar / Messages: 484
Teşekkürler: 491
191 Mesajıyla 390 Teşekkür Aldı
Standart Gıda şahit numuneleri nasıl saklanmalı?

Özellikle günlük olarak hazırlanıp tüketime sunulan yemeklerden alınan "Şahit Numuneler" MAALESEF zaman zaman gıda güvenliği düzenlemelerinde belirtilen uygulamalardan farklı olarak depolanmakta ve uluslararası standart analiz metodlarına uygun olmayan şekilde analiz edilmektedir.
YANLIŞLAR:
1) Numunelerin "kilitli poşetlere" rastgele miktarlarda konulması,
2) Derin dondurucuda saklanması,
3) Derin dondurulmuş numunelerin analize alınırken mikrodalga fırında çözündürülmesi,
4) Sadece koliform bakteri veya toplam bakteri analizlerinin yapılması gibi uygulamalar görülmektedir.
DOĞRULAR:
1) Numuneler steril kaplara en az 150 gram olacak şekilde aseptik şartlarda steril ekipmanlar ile alınmalı.
2) "Şahit Numuneler" buzdolabı şartlarında +4 derecenin altında 72 saat (3 gün) saklanmalı.
3) Günlük tüketime sunulan yemeklerin derin dondurucuya konulması ile bazı mikroorganizmalar özellikle koliform grubu ölmekte ve şikayete yol açan gıda maddelerinin analiz sonuçları temiz olarak çıkabilmektedir.
4) Derin dondurulmuş olarak satışa ve tüketime sunulan gıda maddelerinden şahit numune alınacak ise sadece bunlar derindondurucuda saklanmalıdır.
5) Personel veya misafirlerine günlük olarak yemek hizmeti veren işletmeler (catering, otel, hastahane, lokanta vb.) şahit n umunlerini buzdolabı şartlarında saklaması gerektiği uluslararası düzenlemelerde açıkça belirtilmektedir.
6)Numunelerin analize hazırlanması işlemlerinde mikrodalga yöntemi ile çözündürme hiç bir uluslararası gıda analiz metodlarında yer almamaktadır. Ancak derin dondurulmuş gıdalar buzdolabı şartlarında çözündürüldükten sonra analiz edilir ifadeleri bulunmaktadır.

Gerisi bu tür kuruluşlardan hizmet alan tüketicilerin bilinçlenmesine ve tercihine kalmıştır

Kaynak:http://www.codexalimentarius.net/web...ist.do?lang=en



7.11.3 Where appropriate for safety a sample of at least 150 g of each item of food taken from each lot should be kept in a sterile contained at 4C or below until at least three days after that whole lot has been
consumed. Some organisms do not tolerate freezing and thus refrigeration of samples is recommended in lieu of freezing. The sample should be obtained from the lot at the end of the portioning period. These samples
should be available for investigation in the event of any suspected food-born disease.


The Code of Hygienic Practice for Precooked and Cooked Foods in Mass Catering was adopted by the Codex Alimentarius Commission at its 20th Session in 1993. The Code has been sent to all Member Nations and Associated Members of FAO and WHO as an advisory text, and it is for individual governments to decide what use they wish to
make of it. The Commission has expressed the view that codes of practice might provide useful checklists of requirements for national food control or enforcement authorities.
CAC/RCP 39 Page 2 of 18
funda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için tesekkür edenler:
glmlevent (16-07-2013)
Eski 10-10-2008, 12:39   #2
K-gida
Yeni Üye
 
K-gida - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi / Join Date: Oct 2008
Mesajlar / Messages: 14
Teşekkürler: 1
4 Mesajıyla 6 Teşekkür Aldı
Standart

"2) "Şahit Numuneler" buzdolabı şartlarında +4 derecenin altında 72 saat (3 gün) saklanmalı."

Bu önemli noktanın altını çizdiğiniz iyi oldu.Catering Sektöründe -18'e konan şahit numuneleri görüp bu nasıl şahit numune dediğim çok olmuştur.Bu konuyu açtığınız için tekrar teşekkürler.
K-gida isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 18-11-2008, 12:25   #3
funda
Saniter Yönetim
 
funda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi / Join Date: Aug 2008
Konum: Istanbul
Mesajlar / Messages: 484
Teşekkürler: 491
191 Mesajıyla 390 Teşekkür Aldı
Standart

info@saniter.com.tr ye gelen sorulardan birisi de "niye yemek numunelerini kilitli poşete alamıyoruz". Burada bahsi geçen tahtakale vb. yerdeki ambalajcılarda tanesi 2-3 kuruşa satılan hiç bir sterilizasyon işleminden geçmeyen "kilitli poşet"ler. Elbette Etilen oksit veya Gama ile steril edilmiş her türlü kilitli poşete numune alabilirsiniz ancak, kilitli poşetlerin bu tür sterilizasyon işlemlerinden geçme maliyeti oldukça yüksek olduğundan herkes işin ucuzuna kaçıyor. Maalesef profesyonel çalışan laboratuarların da bunu yaygınlaştırmış olması acı bir gerçek.
funda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler / Tags
gıda, nasıl, numuneleri, saklanmalı, şahit


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler / Options
Stil Konuyu değerlendir / Rating
Konuyu değerlendir / Rating :

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB Kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Geçiş


Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlı. Şuanki Zaman: 08:30.


Bu sitede vBulletin® Versiyon 3.8.6 Kullanılmaktadır.
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
saniter.com.tr | Her Hakkı Saklıdır. 2008-2012
Sitemap
1, 2, 5, 6, 7, 11, 12, 14, 16, 18, 19, 24, 25, 27, 30, 28, 29, 42, 31, 32, 33, 34, 36, 35, 37, 38, 39, 40, 41, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 61, 97, 67, 68, 69, 79, 72, 103, 75, 77, 78, 80, 81, 104, 84, 102, 87, 86, 88, 92, 105,